INTERVIU CU PĂR. SEVERIAN GHERAS, PAROHUL BISERICII SF. MARE MUCENIC IOAN CEL NOU DE LA SUCEAVA DIN OR. CHIŞINĂU.
Pe data de 25 mai Comunitatea “Sfantul Ioan de Cronstadt” de pe strada Mihai Viteazul, din capitala, avandu-l ca paroh pe Preotul Severian Gheras, a sarbatorit un eveniment important. In aceasta frumoasa zi de Mai s-au implinit 10 ani de la ziua in care Mitropilia Moldovei a depus un demers catre Primaria municipiului Chisinau pentru a i se oferi un loc de pamant spre a se inalta pe el o sfanta biserica. Cu acest prilej am purtat cu Parintele Severian un mic dialog:
- Preacucernice Parinte, lucrurile bune se fac doar in timp indelungat si cu un sprijin considerabil, atit material, cat si moral. Presupunem ca de-a lungul acestor ani ati avut multi sustinatori…
- Pe parcursul acestor 10 ani am fost sustinut in mod deosebit de catre consiliul si fratia parohiei, circa 40 de personae, fapt pentru care le sunt profound recunoscator.
- Dar ati avut si piedici?
- In acelasi timp, am avut parte si de invidia unor personae rauvoitoare, insa acestea, incercand sa impiedice lucrarea , nu au facut decat sa ma ajute sa gasesc noi sustinatori si ctitori pentru a inalta acest Sfant Lacas, dupa cum spune si frumosul proverb contemporan “De-ti da cineva cu sutul, nu face decat sa te impinga inainte sau sa te salte cat mai sus”. Nu sunt suparat nicidecum pe cei care m-au nedreptatit pe parcursul acestor 10 ani, ba chiar le multumesc mult pentru actiunile lor negative, pentru ca numai in astfel de circumstante delicate…putea fi inchegat un consuiliu parohial si o fratie ortodoxa care, prin lucrarea si prin sustinerea reciproca continua sa – si desfasoare activitatea.
- Ce realizari ati obtinut pina in prezent?
- Desi unele persoane rauvoitoare au incercat sa impiedice evoluarea de mai departe a lucrarilor acestei biserici, cu ajutorul Domnului, a Sfantului Ioan de Cronstadt si a Sfantului Ioan de la Suceava, Comunitatea a reusit sa ramburseze circa 60% din totalul datoriilor cu care a ramas dupa instalarea sfintei biserici. Intre timp, am reusit sa mai facem asa lucrari ca: instalarea a doua candelabre sculptate in lemn, instalarea unei troite in statia din preajma bisericii, pictarea si instalarea unei troite in biserica. Foarte important pentru noi este lansarea atelierului de lumanari unde se confectioneaza lumanari din ceara 100%, ceea ce pentru noi constituie o economie considerabila. In acest timp ne bucuram ca am reusit sa fim cunoscuti si recunoscuti de catre Comunitatea “Sfantul Ioan de Cronstadt” de la Sankt-Petersburg, dovada fiind intrevederea din noiembrie 2009. Un pas la fel de important este si conlucrarae duhovniceasca cu Ierusalimul romanesc - Manastirea Putna.
- Ce planuri de viitor aveti?
- Cat mai curand ne dorim sa reluam lucrarile la Sfantul Locas si anume sa finisam pe exterior intreg ansamblul bisericesc prin acoperirea cu substante antiseptice si ignifuge., cat si cu ceara, ceea ce ar oferi o protectie pe o durata indelungata a bisericii si a celorlalte constructii afiliate. Ne-am bucura mult daca am gasi sustinatori care sa ne sustina material in lucrarile sus enumerate. De asemena, de multa vreme nu mai slujesc singur , ci mai am ca ajutor cate un preot sau un diacon.
Aduc multumire tuturor celor care s-au rugat pentru noi, atat Mitropolitului Vladimir, cat si altor ierarhi. Multumesc tuturor lucratorilor permanenti ai parohiei , cu care impartim atat zilele cu soare, cat si pe cele cu nori. De asemenea, si preotesei Mariana , care, fiind angajata la un serviciu in afara bisericii si nefiind prezenta la toate slujbele, totusi, cu sufletul este aproape de aceasta biserica si nu ezita sa isi aduca contributia intru prosperarea Comunitatii.
Parinte va multumim.
A intervievat Ana Casian, studentă în anul III, jurnalism şi ştiinţe ale Comunicării.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu