.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

joi, 30 octombrie 2008

Prima capelă în oraşul Chişinău de după 1988 încoace.


Relatare de părintele Severian Gheras, parohul bisericii de lemn cu hramul Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava.

Ideia înălţării unei capele a apărut în momentul, când încă nu era reală posibilitatea înălţării unei biserici. Această capelă, am dorit să o înălţăm pe terenul, care ni s-a alocat în mun. Chişinău pe str. Mihai Viteazul nr. 12, lângă patinoarul Ice Bravo. Astfel încât, dacă s-ar mai fi tergiversat problema înălţării bisericuţei de lemn, acel loc urma să fie marcat cu un minunat simbol creştin ortodox şi anume o capelă, în care aveau să se săvârşească tedeumurile, acatistele şi sfinţirea apei până la momentul înălţării bisericii.
Gândul acesta l-am expus binecunoscutei actriţe a dramaturgiei contemporane, doamnei Maia Tănase şi soţului ei domnului Alexandru Tănase-Staver. Ei mi-au acceptat propunerea şi în timp ce se adunau mijloacele necesare pentru înălţarea capelei, a rânduit bunul Dumnezeu, să ni se ofere şi avansul necesar pentru înălţarea bisericii de lemn. Astfel capela şi biserica au fost confecţionate şi înălţate concomitent.
Marcant este faptul că soţii Maia şi Alexandru Tănase-Staver, au ctitorit această capelă de la piatra de temelie până la crucea care se află în vârful acestui sfânt locaş.
Capela noastră se deosebeşte de multe alte capele, care pot fi întâlnite în Rusia, în Ucraina apuseană şi chiar în România prin acoperişul suprapus după modelul altarului de vară de la Mănăstirea Bârsana Maramureş. Lucrările de finisaj interior a capelei au fost efectuate după aceiaşi parametri de calitate ca şi biserica de lemn..
Patronul spiritual al capelei este Cuviosul Alexandru Svirschi. În capelă se află şi icoana Maicii Domnului „Portăriţa”, copie după icoana originală Făcătoare de Minuni, din biserica comunei Rădăşeni jud. Suceava, România. La moment în capelă se află şi alte icoane., zilnic se aprinde candela. Deocamdată, din motive tehnice capela nu poate fi vizitată de credincioşi. Însă nădăjduim, cu ajutorul Cuviosului Alexandru Svirschi, vom amenaja scările necesare accesului în capelă.
Icoana „Chipul nefăcut de mâină a Domnului nostru Iisus Hristos” izvorâtoare de mir, care se află actualmente la noi în biserică, iniţial a fost găzduită în capelă până în ziua hramului (15 iunie 2008), când a fost mutată solemn în biserică. Temelia capelei este prima fundaţie de locaş sfânt aşezată pe terenul destinat bisericii. Nădăjduim că în timp, cu Mila lui Dumnezeu şi prin sprijinul oamenilor de bună credinţă, vom avea parte de iconostas pentru biserică şi chivot pentru capelă.
Capela are menirea de deservire a creştinilor în momente când biserica este închisă sau la zile de mari sărbători, când biserica devine neîncăpătoare, credincioşii pot să se închine, să se mărturisească şi să aprindă lumânări în capelă.
Considerăm pe bună dreptate capela noastră prima capelă în oraşul Chişinău afiliată unei biserici, de după anul 1988. Ne bucură nespus de mult faptul că şi la catedrala „Sf. Teodor Tiron”- „Ciuflea”, se înalţă o capelă şi le dorim slujitorilor şi zidarilor acestui aşezământ ajutor şi har de la Bunul Dumnezeu.

Aducem sincere mulţumiri familiei Tănase-Staver pentru dragostea şi susţinerea care ni s-a oferit în problema înălţării acestui obiect istoric.

SLAVĂ LUI DUMNEZEU PENTRU TOATE!

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com