.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

miercuri, 11 noiembrie 2009

De ce pe icoana “Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” e pictată o biserică maramureşeană?

Intrând în biserica „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava”, observăm în partea stângă a sfântului lăcaş o icoană a acestui Sfânt. Închinându-ne la această icoană, se vede clar în al doilea plan că pe icoană e pictată o bisericuţă maramureşeană.
Probabil că mulţi s-au întrebat de ce e pictat anume acest prototip de biserică. Adresându-i această întrebare părintelui Severian, parohul acestei biserici am aflat: „Când am început să slujim în cort, aveam binecuvântarea Mitropolitului pentru a cinsti pe lângă Sfântul Ioan de Cronştadt şi pe Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Noi nu aveam icoana Sfântului Ioan pentru a fi venerată de credincioşi şi nici nu dispuneam de banii necesari, ce ne-ar fi permis să pictăm o icoană în cinstea Sfântului. După unsprezece luni de slujbă în cort, într-o discuţie cu un pictor bisericesc pe nume Adrian (originar din sudul Basarabiei, dar cu sediul la Bucureşti), am convenit să ni se picteze icoana Sfântului Mucenic Ioan de la Suceava şi ca confirmare că Sfântul este patron al unei biserici maramureşene, am considerat binevenită încadrarea în icoană a unui prototip de biserică maramureşeană.”
„Icoana s-a lucrat foarte repede şi uşor”, spunea pictorul. A fost pictată în incinta unei mănăstiri din apropierea Clujului, apoi a fost trimisă la Bucureşti, unde urma să i se aplice vernil (un strat de vopsea transparentă ce protejează pictura). De obicei, verniul se usucă nu mai puţin de 12 ore, în cazul icoanei noastre până la două ore a şi fost uscat.
După ce verniul s-a uscat, icoana a fost transmisă la Chişinău pentru biserica noastră. Şoferul de la microbuz, spunea că atât de repede ca data aceasta niciodată nu a trecut frontiera.
Icoana a fost închinată preotului şi adusă în Sfântul Altar la slujba privegherii din ajunul celui de-al doilea hram slujit deja pe acest teritoriu. O dată cu slujba polileului a avut loc şi Sfinţirea Sfintei Icoane.
Părintele mai menţionează că „din 11 iunie 2007, ziua în care s-a făcut prima înconjurare cu Sfânta Icoană, lucrurile la biserică noastră sau schimbat în bine.”
“De fiecare dată când slujesc în noua biserică, îmi aduc aminte de starea sufletească care se simţea atunci când învăţam la Suceava, în catedrala “Sfântul Ioan de la Suceava”, în care se află moaştele Sfântului. Sunt foarte bucuros, căci şi acum când vin la această mănăstire, regăsesc aceeaşi stare spirituală cunoscută în anii de seminar”.
Să ne rugăm şi noi Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava să ne dea pace-n suflet, sănătate şi să ne mijlocească pentru noi la Bunul Dumnezeu.
Doar prin rugăciune la Sfântul Mucenic Ioan, putem dobândi realizarea celor pământeşti şi moştenirea celor cereşti.

A consemnat Ana Casian studentă în anul III, jurnalism şi ştiinţe ale Comunicării.

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com