.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

sâmbătă, 4 mai 2013

O bucurie înainte de Înviere sau încă un pas spre sfinţire


Acum 5 ani șirul sfintelor locașuri din capitală a fost completat cu unul mai altfel, zidirea căruia, pe lîngă faptul că perpetuează misiunea de a chema sufletele spre mîntuire, oferă și satisfacție estetică prin felul în care arată.
Biserica "Sf. Ioan cel Nou de la Suceava" este un locaş construit din lemn. Toţi aceşti 5 ani, perioadă marcată şi de criza economică mondială, a fost un parcurs nu tocmai uşor, pe care părintele, alături de comunitatea bisericească, îl continuă şi astăzi, avînd ca destinaţie finală ziua în care sfîntul locaş va fi dat sfinţirii.
În ajunul luminatei sărbătoti a învierii, părintele Severian Gheras ne-a vorbit cu bucurie despre lucrările care vin să apropie şi mai mult ziua inaugurării:
"Îmi aduc aminte de anul 2008, cînd, după ce a fost pusă temelia Bisericii, am fost chemat în anticamera marelui nostru ctitor, dl. Victor Copiimulţi, care a dat indicaţii secretarei sale ca împreună să accesăm site-ul întreprinderii patriarhiei Moscovei,  Sofrino, pentru ca de acolo să selectăm garnitura de policandre, brale şi alte obiecte luminiscente pentru Biserica noastră. Am ales toate obiectele necesare, care am considerat că se vor încadra în Biserică", ne-a spus părintele Severian Gheras, amintind că în acelaşi an a început criza economică mondială, care a afectat şi afacerea ctitorului. Aceste circumstanţe nu au descurajat, însă, procesul de edificare a locaşului, precizează părintele paroh."Dumnealui a spus că rămîne totul valabil, dar peste timp. Economia mondială şi astăzi este în declin, lucru care nu m-a făcut să-mi pierd încrederea în realizarea scopului propus, şi nici într-un caz aprecierea faţă de această persoană care ne-a susţinut în cele mai grele momente şi a oferit cele mai mari sume pentru Biserica noastră. Cînd dumnealui se afla în dificultate, încercam să căutăm soluţii de alternativă pentru a mişca înainte treburile Bisericii. Dl Victor a intervenit, însă, de fiecare dată cînd a avut posibilitate. Astfel, în anii 2008-2009 am început să dăm comandă de primele lucrări ce ţin de iluminarea Bisericii:
policandre sculptate în lemn, lucrări unicale pentru o Biserică din Basarabia. S-au făcut mai multe lucrări despre care s-a şi scris, dar una care încheie şirul este instalarea felinarelor de perete, numite şi brale, cu cîte 3 lumînări sculptate de aceeaşi echipă de meşteri
care a făcut policandrele din sfînta Biserică. Această lucrare încheie acum, înainte de Sfînta Înviere 2013, în proporţie de 95-97% instalarea obiectelor de iluminare în interiorul locaşului.
Lucrarea împlinită mă bucură mult petru că este în absolută armonie cu restul sculpturilor din Biserică. Unităţile luminiscente sînt adaptate la arhitectura Bisericii".
Părintele Severian a remarcat în context că lumînările în pronaos sînt postate într-un fel anume, altfel lumînările şi capetelurile sînt orînduite în naos şi în sfîntul altar. "Fiecare loc din Biserică are nişte rigori ale sale, la prima vedere s-ar părea toate asemănătoare,  dar cînd stai şi te uiţi mai atent îţi dai seama că toate-s diferite. Fiind dintr-o garnitură se completează una pe alta. Acest lucru bucură mult vizitatorii şi oamenii care au ridicat Biserica. Spre exemplu dnul Cornel Cuşner, patronul firmei "Rustic" din Baia Mare, care ne-a confecţionat Biserica, revenit la Chişinău peste cîţiva ani şi văzînd toate lucrările realizate deja, a spus că nu-i pare rău că a dat Biserica în asemenea mîni bune. Ne-a mărturisit că revine acasă cu bucurie şi cu inima plină.
La fel nu pot trece cu vederea aportul familiilor care ne-au susţinut în această lucrare frumoasă, doamna Elena Lavrov şi Raisa Rusu împreună cu fiica ei Ana. Aceste 2 familii şi-au asumat responsabilitatea de a achita felinarele din Biserică, pe care după mai bine de un an de zile de lucru le vedem instalate.
De această dată credincioşii vor păşi cu mai multă bucurie în Biserică. Îşi doresc şi ei încheierea lucrărilor şi chiar dacă trăim timpurile pe care le trăim, fiecare sprijină cu cît poate. Realizarea pe care o avem înainte de sărbătoarea Sfintei Învieri este încă un pas spre sfinţirea Bisericii, care o fi cînd va orîndui bunul Dumnezeu."

A consemnat Lidia Petrenco







0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com