
În nopatea Învierii, ograda bisericii de lemn era neîncăpătoare pentru
creştinii din cartierul Albişoara.

Parohul bisericii de lemn, părintele Severian Gheras a ieşit să sfinţească
darurile la ora 04.30 când încă nu se luminase de ziuă.


Părintele schiarhimandrit Irinarh, este unul dintre cei mai iubiţi duhovnici ai Basarabiei.
Într-o seară, după săvârşirea Vecerniei la bisericuţa din lemn „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de
Când am intrat la părintele, bătrânul stătea la pat. Deşi nu se simţea bine, totuşi am fost lăsaţi, să discutăm cu el. Chiar de la părintele am aflat mai multe amănunte din biografia sa. Părintele a rămas de mic orfan. Părinţii i-au murit în timpul foamei. Îndemnat de Duhul lui Dumnezeu, a primit monahismul
Din tinereţe a îndrăgit meseria de bucătar. Odată cu trecerea timpului, devenid un bucătar iscusit. Borş şi măliguţă din mâna părintelui, au mâncat nu numai o generaţie de oameni.
- Părinte la care arhierei aţi fost bucătar?
- La vlădica Bartolomeu, la vlădica Nectarie, la vlădica Ioanafan, care era un om foarte liniştit, suferea de diabet saracu′, am mâncat pâine şi cu dânsul. Am făcut mâncare şi lui vlădica Serapion, care m-a tuns in schimă şi m-a făcut arhimandrit. Eu nu prea vroiam să mă facă arhimandrit, iar el mi-a zis :
„Иди сюда что ты как баба!” (trad. Din rusă : vino încoace şi nu te comporta ca o muiere!)
- Părinte este adevărat că mata ai fost duhovnicul Prea Sfinţitului Dorimedont?
- Da măi am fost duhovnicul părintelui Dorimedont. Vlădica Doremidont se descălţa la uşă când venea la spovedanie. Gestul descălţatului la uşă a acestui arhiereu evedenţiază buna lui educaţie şi creştere pe care a primit-o în familie şi smerenia, care i-a aparţinut.
Amintindu-şi de Vlădica Doremidont, bătrânului i-au dat lacrimile.
- Părinte dar ce v-a plăcut cel mai mult în viaţă?
- Ascultarea.
Iar după o scurtă pauză a mai adăugat :
- Am iubit lumea, am primit popor mult, eu nu pot să-i opresc să vină la mine, pentru că îi iubesc pe toţi ca pe nişte copii. Iaca
- Părinte dar ce îndemn aţi dori să le adresaţi tinerilor de astăzi ?
– şi îndemn să le dau eu lor măi...? să asculte!
Părintele ne-a vorbit despre unii din arhiereii la care a facut ascultare. Adeseori smerindu-se cu vorba „Am măi, cu ci şi mă mândri...”
Despre Prea Sfinţitul Bartolomeu :
Prea Sfinţitul Bartolomeu a îndrăgit moldovenii nu numai atunci când se afla
Despre Prea Sfinţitul Ioanafan :
Î.P.S. Ioanafan a rămas în amintirea celor care l-au cunoscut ca un arhiereu de o cultură teologică şi laică de excepţie. Cunoştea 14 limbi ca un administrator deosebit li ca un rugător bun pentru acest pământ, niciodată în timpul Sfintei Liturghii nu-şi permitea să se aşeze, nici chiar la apostol. Iar pe timp de săptămână, când nu slujea prefera să asiste la liturghie dimineaţa la catedrala Ciuflea, apoi să vină la biroul său şi să-şi înceapă activitatea. A fost arhiereul care nu a acceptat preotul divorţat să slujească
Î.P.S. Ioanafan a fost respectat nu numai de preoţi şi preotese, ci cu un deosebit respect şi plecăciune este pomenit şi în prezent de contemporanii săi din administraţia locală a republicii, pe atunci încă necredincioşi, dar care amintindu-şi de el spun următoarele :
Interviu realizat de către părintele Severian Gheras şi fratele Mihail Bortă.
e-mail:
severiangheras@yahoo.com
telefon:
(+373) 69 335 009
(+373) 79 335 009
Blog Template by YummyLolly.com