.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

vineri, 23 noiembrie 2012

Biserica Sf. Mare Mucenic Mina din or. Mangalia - soră a bisericii noastre

În ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Mina, vă prezentăm o biserică de lemn, din oraşul Mangalia (România) de tip maramureșean - soră a bisericii noastre.
Biserica Sf. Mina este o biserică de lemn, ce aduce pe meleaguri dobrogene o veche tradiție românească - aceea a lemnului.
Locul bisericii a fost sfințit pe 4 martie 2006, construcția fundației a demarat în lunile imediat următoare, iar biserica propriu-zisă de lemn a început sa fie montată pe 1 mai 2007, la data de 1 iunie 2007 fiind terminată complet. Duminică, 15 iulie 2007, s-a savârșit slujba de sfințire a Bisericii Sf. Mina și Sf. Pantelimon și Ermolae din orașul Mangalia, din incinta Spitalului Municipal, oficiată de către Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
O parte din cheltuielile prevăzute în devizul general au fost suportate de către Primăria Municipiului Mangalia. Celelalte cheltuieli au fost acoperite prin: autofinanțări, donații de la Ministerul Cultelor, donații și sponsorizări din partea unor societăți comerciale din localitate și din țară, prin jertfa bunilor credincioși. 
La partea de lemn a bisericii a lucrat o echipa de nouă meșteri maramureșeni condusă de Ion Pop, din Baia Mare. Întreaga biserică a fost gândită și proiectată de arhitectul Niels Auner. Lucrările s-au desfășurat sub supravegherea preoților Cîrlan Vasile și Cîrlan Sorin, absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din București, originari din orașul Mangalia. 
Bisericile din lemn se remarcă prin tehnica îmbinarilor din lemn și a realizării învelitorilor din șindrila. Și această biserică respectă rigoarea construcției întâlnită la primele monumente de acest tip. Biserica are planul dreptunghiular și simplu, turnul-clopotniță de 27 de metri fiind amplasat deasupra pronaosului. Această turlă este prevazută cu un foișor, iar în vârful ei este fixată o cruce din fier.

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com