.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

luni, 20 octombrie 2014

Pr.Severian: "Dedic acest interviu la un an de la trecerea dincolo a Ramonei Fabian"

Anul ăsta de ziua Nașterii Domnului, fiind în familie, în timp ce preoteasa pregătea masa de sărbătoare, mie îmi propuse să ascult un colind cântat foarte frumos de o interpretă de muzică populară şi totodată m-a atenționat și la chipul deosebit al interpetei.  Eu am rămas impresionat de frumosul conținut al textului din colind,La tot omul de Crăciun”,  dar şi de calitatea interpretării. Interpreta avea o faţă plină de lumină şi în simbioză cu interpretarea colindului reuşea să transpună spectatorul în tabloul sărbătorii. Mi-am dat seama că e lucrarea lui Dumnezeu în chipul interptetei şi nu am ezitat să o întreb pe fiica mea Florentina cine este cântăreaţa. Ea mi-a spus: „Tată, e Ramona Fabian”.

După un colind ascultat în înterpretarea Ramonei, a urmat paremi-se şi un cântec de muzică populară după care am stat în familie la masa sărbătorească de Naştere a Domnului. În după amiaza acelei zile am ţinut neapărat să mai aflu câte ceva despre Ramona şi printre discuţiile de sărbătoare,  care s-au împletit în musafirie la finii Ion şi Svetlana, am ascultat cântece interptetate de această interpretă de muzica populară. M-a uluit ţinuta scenică şi aplicarea dialectului rural ardelenesc în cântecele Ramonei, lucru mai rar întâlnit la interpreți, deoarece au tentația de a cânta într-un limbaj mai aproape de cel academic, și nu limbajul rural, întrebuințat de oamenii de rând.
Privind una din emisiunile dedicate ei, mi-a fost foarte trist să constat că ea nu mai este în viaţă. Dar acest fapt nu m-a oprit să cercetez mai departe, astfel  ca până la urmă în aceeași zi de Naștere a Domnului, la vecerne deja am înscris-o în pomelnic pentru a fi pomenită la sfintele rugăciuni. Înscrierea ei in dipticul meu duhovnicesc  consider un lucru firesc şi rânduit de Dumnezeu, deoarece debutul scenic al Ramonei a fost cu colind.
Fratele meu, Marin Gheras, naist cu renume,  îmi propusese de mai multe ori să realizăm un film biografic în care s-ar vorbi despre destinul extremităților noastre, întrucât  fratele este muzician de scenă mare,  iar eu sînt slujitor la altar. Până în acea zi nu vedeam cum ar putea derula acest film, dar după slujba de priveghere în cinstea soborului Maicii Domnului, am avut toată inspiraţia pentru a scrie acest scenariu. Mi-am dat seama că aici a fost mâna nevăzută și mulțumitoare pentru rugăciune a Ramonei Fabian. Au urmat repetate vizionări și audieri ale cântecelor sale, ca spre exemplu  cântecul „De ce fug mamă la tine”, „Pune sare-n mămăligă”, inclusiv cântecul ăsta cu glume și cu haz, „Pune-ți mândră floare-n păr” , interpretat în duet cu cântăreţul Marcel Avraam, cu o interpretare de  calitate.  Nota majoră a conţinutului în care încheie Ramona cântecele sale, duetul său cu Marcel Avraam,  și toate colindele interpetate de ea.  Revenind la unele colinde, mi-am dat seama că în interpretarea lor, Ramona trăiește această scenă a nașterii lui Hristos, ea îmbrățișează sărbătoarea, evenimentul și auditoriul care o ascultă. Dedicația cu care Ramona vine să interpeteze colindele mai rar o găsim la alți interpreți. Pentru mine a fost trist să constat faptul că Ramona nu prea a fost înțeleasă în viață de unele persoane din jur, nu a avut parte de fericirea pe care și-a dorit-o, de aici și cântecul ei „Am noroc cât un grăunte”. La care eu zic poate nu-i târziu să contribui la fericirea omului duhovnicește, ca preot, și după ce a plecat din lumea aceasta și am ținut să mă rog pentru ea, întrucât vreau să vă zic că Ramona de dincolo râmâne să fie foarte recunoscătoare pentru rugăciunile care se fac. Îmi venise într-o zi gândul de a ajunge la mormântul ei pentru a-i aduce o candela aprinsă, un buchet de flori şi a oficia un parastas. Acum când ea nu mai este în scenă,  când nu mai are cine să-i mulțumească și să-i aducă un buchet de flori nici pentru un cântec popular, nici pentru o nuntă frumoasă petrecută împreună cu ea, nici pentru un colind  cântat.
La un timp foarte scurt vine un preot din Ardeal la biserica noastră, era în timpul  vecerniei, după care am iesit să salut musafirul. La finele discuţiei l-am întrebat dacă cunoaște vedeta Ramona Fabian şi cum aş putea ajunge în satul ei natal.  Părintele s-a oferit să-mi deschidă calea ca să-mi realizez visul de a ajunge la mormântul Ramonei.
O altă idee care nu-mi dădea pace era să colectez din youtube toate cântecele frumoase interpetate de Ramona Fabian, printre care şi imprimarea unui CD cu Nicolae Botgros. 
Intâmplător la scurt timp de la gândul meu, un muzicant din orchestra Lăutarii era prezent la cununie în biserica noastră. Dupa încheierea serviciului divin m-am apropiat de el şi l-am întrebat  dacă nu cumva  a luat parte la acompanierea muzicală a CD-ului Ramonei Fabian. El nu numai că îmi confirmă conlucrarea sa cu Ramona Fabian prin intermediul orchestrei în care cânta, ci se oferi să-mi aducă și CD-ul interpretei cu orchestra Lăutarii, CD care în 24 de ore a fost adus la biserică.  Se întâmplă  lucruri deosebite din momentul în care am cunoscut-o pe Ramona Fabian, chiar dacă se află în lumea de dincolo. Motiv pentru care țin permanent să mă rog pentru ea și nu-mi ascund simpatia pentru această vedetă, care şi-a iubit neamul şi ţara. Dacă m-ar întreba cineva astăzi care rămâne să fie cântăreața după inima mea, eu, cel legănat şi crescut în muzică populara bună, cu conținut curat si frumos,  ziditor de suflet, fără text cu conţinut contestabil..., o spun  afirmativ că interpreta la care mă opresc și căreia îi dau prioritate absolută este Ramona Fabian.
Mai sunt momente despre care nu pot să vorbesc azi, deoarece se întâmplă lucruri mistice pe care mulţi nu le-ar  înțelege, dar pe parcurs voi reveni la ele.

Dedic  acest interviu la un an  de la trecerea  dincolo a Ramonei Fabian.  Despre Ramona s-a vorbit și se vorbesc foarte multe lucruri frumoase. Mie Dumnezeu mi-a dat o prioritate, şi anume posibilitatea de a mă  ruga pentru ea, și vă spun  la încheiere, Ramona  Fabian  este alături.

4 comentarii:

CONCILIUM spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Unknown spunea...

Foarte frumos interviu ,Parinte.
Doamne ajuta ,sa fiti sanatos si cu inima mare mai departe si sa va rugati si pentru noi.
Eu va simt si de la 2500 km si pot sa spun si eu la randul meu ,ca daca ma intreaba cineva la ce Preot ma opresc ,cunoscut pe parculsul vietii spun cu glas tare : Parintele Severian .
Doamne ajuta si post usor !
Cu mare respect Alina Donici.

CONCILIUM spunea...

Pe cind amanunte le astept de 4 ani si nu e o gluma.

CONCILIUM spunea...

8 ani si nu ati revenit cu acele amanunte parinte, Trebuie sa va tineti Cuvantul!!!

 

Blog Template by YummyLolly.com