.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

vineri, 29 mai 2015

Retrospectiva anului 2014. Planuri pentru 2015

 “Suntem datori să cinstim Biserica, să-i venerăm
sfinţenia, vechimea, fermitatea nezdruncinată,
înţelepciunea ei luminată de Dumnezeu,
Sfintele ei Taine şi rituri.
Sfântul Ioan din Kronstadt


Anul 2014 a început cu Sfinta Liturghie slujită la miezul nopții în priveghere și rugăciune, astfel, creștinii noștri au observat că atunci când un an începe duhovnicește este binecuvântat de Dumnezeu. Cu adevărat putem spune că anul 2014 a fost unul rodnic și plin de darurile lui Dumnezeu, văzute și nevăzute.

Pentru parohia noastră, anul 2014, ca și ceilalți ani, a fost unul binecuvântat de Dumnezeu, întrucât sau realizat multe lucruri frumoase. Cred, eu, că bucuria noatră constă în buchetul de împliniri duhovniceşti. Putem menţiona că am avut mai mulți creștini doritori de lectură, doritori de slavoslovire în strană şi rugători în tăcere, lucru ce a contribuit considerabil pentru o liturghisire mai deasă, căci o mai mare vocaţie decât rugăciunea nu avem!
Prin milostivirea lui Dumnezeu au continuat lucrările asupra iconostasului, lucrări de sculptură şi de pictură murală. S-au realizat proiecte de amenajare, spre exemplu parchetarea bisericii, lucrările de hidro-termoizolare a demisolului bisericii, unde va fi paraclisul Sfintei și Fericitei Xenia de Petersburg, care, sper eu, va fi plăcut ca ambianță și nădăjduim, că în anul 2015 vom reuși să avem două Sfinte Liturghii in aceeași zi la duminici și sărbători, acest lucru este o bucurie și o realizare foarte mare. Mulțumim lui Dumnezeu că prin rugăciunile Sf. Ierarh Modest, Patriarh al Ierusalimului, am reușit să însănătoșim gospodăria noastră, acum avem porumbei mai frumoși, mai mulți! Am rezolvat cu curățenia parțial, cu hrana, cu avitaminoza, vaccinarea, pentru că porumbeii,zic așa, până la amenajarea și plantarea florilor în curte, sunt florile zburătoare ale bisericii noastre. Alt lucru, important pentru noi, este că s-a reușit și instalarea centralei termice. Dacă în 2013 în noiembrie abia am reușit să instalăm un cazan electric și o încălzire doar a bisericii din lemn, fără demisol, anul acesta ne-a reușit să avem o centrală care să încălzească toate spațiile. Îmbucurător este și faptul realizării veșmintăriei cu mobilierul necesar, întrucât veșmintele sunt și au fost un dar de mare preț care trebuie întreținut caatare și predat din generație în generație; se poate observa în muzeele mănăstrilor și bisericilor veșminte din secolul cutrare, din anul cutare, de la Sfântul cutare ș. a. m. d.. Noi nu suntem sfinți, dar ne bucurăm că veșmintele la care muncesc și contribuie credincioșii cu modestele lor posibilități vor fi păstrate în condițiile de rigoare, ceea ce pentru noi este o bucurie mare. Avem, desigur planificat pe viitor organizarea unui atelier de veșminte și desigur organizarea muzeului parohial pentru care avem material expozițional, însă, toate acestea, le vom realiza cu ajutorul Domnului și prin sîrguința noastră a tuturor.
Prilej de bucurie este mobilarea bibliotecii parohiale, a atelierului de lumânări și desigur mulțumim lui Dumnezeu pentru personalul (slujitorii) care întrețin în ordine și bună starea toate acestea. S-a reușit căptușirea cu lambriu și termoizolarea capelei Sf. Alexandru Svirschi, instalarea Icoanei Acoperământul Maicii Domnului în peretele acestei capele unde, pe parcursul Postului Mare am mărturisit credincioșii individual, în intimitate și mulți dintre ei chiar au venit cu muțumiri pentru această idee. Am reușit să facem niște achiziții considerabile de sute de metri de pavaj necesar amenajării curţii bisericii noastre. Desigur nu am fost lipsiți de ispite pe care a trebuit să le înfruntăm în acest an. Am avut un incendiu care s-a produs la altarul de vară pe care îl aveam în curtea bisericii, dar, după cum știm, nimic nu se întâmplă fără voia lui Dumnezeu.
 Un cadoul care mi s-a făcut pentru anul 2015 și la care țin foarte mult, este un calendar deosebit, cu ajutorul căruia vom avea o mai bună organizare liturgică pe parcursul anului 2015, îndeosebi la pomenirea marilor personalități din viața duhovnicească a neamului nostru. Drept model îi putem aduce pe Sfântul și Milostivul Mitropolit Iosif al 2-lea Naniescu, altul fiind Mitropolitul Bartolomeu Anania, iubitul meu ierarh român, pe care l-am cunoscut și cu care am reușit să comunic. Într-un așa mod, prin acest calendar, dorim să fim cu luare aminte la viețile duhovnicești alor celor de dinaintea noastră și să încercăm să nu omitem pe careva din pomenire, pentru ca și ei să ne pomenească înaintea lui Dumnezeu.

            Bucurii transmitem tuturor creștinilor și mulțumiri aducem celor care prin strădanie și rugăciune sau ostenit într-u lucrarea duhovnicească a comunității noastre! Domnul să vă aibă în pază și să vă răsplătească cu dragoste, cu pace lăuntrică cu lumină harului și după cuvântul Apostolului Pavel din Epistola către Corinteni, virtuțile desăvârșirii să dăinuiască în inima și sufletele voastre! Amin.

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com