.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

sâmbătă, 14 iunie 2008

Prevenirea traficului de persoane prin mobilizarea Bisericii


Fenomenul migraţiei şi al traficului de fiinţe umane nu mai este o noutate pentru Republica Moldova. Mecanismul de traficare, foarte bine ajustat, lucrează fără ezitare ani la rând, racolând tot mai multe fiinţe pentru diverse scopuri şi aducând organizatorilor enorme mijloace financiare.

În data de 13.06.2008, Mitropolia Moldovei în parteneriat cu Organizaţia internaţională pentru migraţie - International Organization for Migration, Mission to Moldova (IOM Moldova), au organizat un seminar de lucru cu genericul „Prevenirea traficului de persoane prin mobilizarea bisericii”.
La întrunirea care a avut loc în sala de conferinţe a mitropoliei, au participat mai multe feţe bisericeşti, cât şi un grup de studenţi din cadrul Universităţii Pedagogice.
În discursul său de început, Natalia Nicula, Organizaţia Internaţională a Migraţiei, a adus mai multe informaţii tehnice referitor la problema traficului cu fiinţe umane. Organizaţia internaţională pentru migraţie, a organizat 21 proiecte sponsorizate pentru Republica Moldova, dintre care 16 în parteneriat cu Mitropolia Moldovei.

Îndemn la mobilizarea reţeleor bisericeşti…

În cadrul aceluiaşi discurs, Natalia Nicula a îndemnat în câteva rânduri la mobilizarea reţelelor bisericeşti. În acest sens ţinem foarte mult să aducem la cunoştinţă Organizaţiei internaţionale pentru migraţie (IOM Moldova), că Biserica Ortodoxă în nici într-un caz nu poate fi numită reţea, ci este o istituţie divino-umană, capul căreia este Hristos.
Prezentând câteva cărţulii cu predici anti-trafic pentru diferite confesiuni, Natalia Nicula în mod repetat a atenţionat preoţii prezenţi la seminarul de lucru, că această conlucrare interconfesională, nu presupune o abordare ecumenică. Şi asta în ciuda faptului că anume Consiliul Mondial al Bisericilor alături de Organizaţia Internaţională pentru migraţie OIM Misiunea în Moldova şi Departamentul de Stat al SUA, sunt principalii organizatori al proiectelor respective. În acest sens, conlucrarea interconfesioanlă în problema traficului de fiinţe umane, pe lângă toate laturile sale de interes comun, mai şi toarnă apă la moara ecumenismului (mişcării ecumenice mondiale).


Punctele de vedere a Bisericii în legătură cu problema traficului de fiinţe umane
„Se loveşte astăzi în Ortodoxie cu nemiluita...”

Părintele Severian Gheras, parohul biserici cu hramul “Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, mun. Chişinău, la iniţiativa Nataliei Nicula, a ţinut un scurt cuvânt de învăţătură, în care a exprimat punctele de vedere a Bisericii în legătură cu problema traficului de fiinţe umane. În vederea combaterii acestui jalnic fenomen, sfinţia sa, s-a pronunţat pentru o conlucrare cât mai fructuoasă dintre preoţi şi enoriaşi; pentru o bună colaborare între Biserică şi instituţiile şcoalare; pentru o conlucrare reuşită între Biserică şi administraţia publică locală.
Părintele a reaminit celor din sală trista realitate, cu care se ciocneşte Biserica Ortodoxă în ziua de astăzi. „Se loveşte astăzi în Ortodoxie cu nemiluita...”, „Mass-media la ora actuală preferă o conlucrare cu Biserica doar la nivel tehnic ( de ochii lumii ), fără să accepte lucrarea vie a Bisericii, în problema desţelenirii conştiinţei ortodoxe şi patriotice.”

P.S :
Din motiv că în aceiaşi zi, am fost invitaţi să participăm la „Centenarul de la naşterea Arhiepiscopului Antim Nica”, cu scuzele de rigoare, am fost nevoiţi să ne retragem din sală. Cu iertare şi respect faţă de cei care au rezistat până la capăt.

Mihail BORTĂ, „Parohia Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, mun. Chişinău
Vineri, 13 iunie 2008.

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com