.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

luni, 2 martie 2009

Despre Sfântul Post

Ana Casian, student in anul I USM, Facultatea Jurnalistica.


Dumnezeu a creat natura si pe om in 6 zile. Primii oameni fiind asezati in Gradina Raiului se Bucurau de toate Bunatatile. O singura porunca data de Dumnezeu trebuiau s-o pazeasca: sa nu manince din pomul cunoasterii Binelui si raului, deci, sa posteasca.
Dar ce este postul? Multi considera perioada postului doar o infrinare de la mincarurile de carne, oua, brinzeturi. ,,Sa postim precum de bucate tot asa de cele rele si toata patima. Fumatorul sa se infrineze de la tigari, cafegiul de la cafea, vorbaretul de la palavrageli, cel dependent de televizor in zilele de post sa-l scoata din priza’’ zice Tito Calliander in cartea ,, Calea Ascetilor.’’ Deci postul este si o abtinere de la fapte rele de la multa vorbire; e o posibilitate de a fi mai aproape de Dumnezeu. In perioada postului, vorbim Domnului cu insistenta, Ii cerem iertare pentru toate pacatele savirsite, hrana trupeasca situindu-se pe ultimul plan.
Atunci cind postim trebuie sa veghem, pentru ca in aceasta perioada vin tot felul de ispite, care sa ne faca sa cadem, caci spune Sfintul Apostol Petriu ,, Satana umbla racnind ca un leu, cautind pe cine sa inghita.’’
Domnul zice! ,, Nu stiti voi postul care imi place? Rupeti lanturile nedreptatii dezlegati legaturile jugului, dati drumul celor asupriti si farimati jugul lor,’’ caci zadarnic este postul daca nu e insotit de milostenie, fapte bune si rugaciune. Sfintii Parinti spun ca postul este ca o pasare. Cele 2 aripi sint rugaciunea si milostenia.
Ne apropiem de Postul Mare care ne aminteste ca am fost creati pentru a trai vesnic cu Dumnezeu, in Imparatia Sa, dar din cauza pacatelor noi am pierdut si viata vesnica, si pe Dumnezeu.
Deci, daca nu am facut-o pina acum, nu e prea tirziu sa mergem la Dumnezeu, sa-i cerem iertare, sa savirsim fapte Bune, sa ne rugam si acestea toate sa le incununam cu post.
Cite am gresit peste an, acum sa le indreptam; de cate pacate am facut, acum sa ne spalam. Sa primim acest post noi, crestinii, cu toata Bucuria. Sa ne straduim sa-l tinem, ca Dumnezeu sa ne daruiasca pace si sanatate… Sa ajungem la Sfintele Pasti spalati si curati de pacate.
Vaporul pluteste mai usor cind nu este incarcat; tot asa si rugaciunea se face mai usor mai placuta lui Dumnezeu cind trupul nu e ingreuiat cu hrana de prisos.

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com