.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

miercuri, 27 ianuarie 2010

Sărbatoarea Sfântului Ierarh Spiridon în localitatea Herţa

Oraşelul Herţa ( istoricul Tîrg Herţa din Ţara Românească) are ca mare stâlp către cer biserica frumoasa şi spaţioasă ce se află în centrul orăşelului, al cărui patron spiritual este Sfântul Ierarh Spiridon. În hrisoavele istorice găsim această biserică numită ” Catedrala din Herţa ”.
“ Eu îmi aduc aminte cum arăta până în 1988-89, cînd erau doar zidurile pereţilor şi al turnului central, iar în interiorul bisericii, cât şi pe zidurile ei creşteau copaci ”- povesteşte Părintele Severian Gheras, care a copilărit în această localitate.
Biserica a fost redeschisă în 1989, iar ca preot a fost numit Preotul Mihail Loic, iar mai apoi- Preotul Nicolaie Topală, în timpul căruia pentru prima data a fost sfinţite biserica de către Înalt PreaSfinţitul Onufrie Arhiepiscop al Cernauţilor si Bucovinei. Despre acest eveniment Părintele Severian îşi aminteste : “…Eram student la Seminarul Teologic când credincioşii din localitate mi-au încredinţat pâinea şi sarea cu care l-am întimpinat pe Vladica Onufrie şi i-am zis “ Bun venit! ”. După Preotul Nicolaie Topală a slujit Preotul Mihail Stârnioală, care la bătrâneţe s-a retras cu viaţa în oraşul Suceava, mai aproape de fiica. În locul său a fost pus ca preot colegul de seminar şi de curs al Părintelui Severian - Părintele Nectarie Balan, originar din vestita şi frumoasa localitate Krasna, raionul Storojeneţ. De când este numit Părintele Nectarie, lucrurile la biserică au pornit spre bine si mă bucur foarte mult că deja de două ori parohia a fost vizitată de Înalt PreaSfinţitul Onufrie, deja Mitropolit al Cernauţilor şi Bucovinei”.
A devenit o tradiţie că de sarbatoarea Sfântului Spiridon pe stil nou ( pentru că localitatea Herţa e după calendarul nou ), să fie adusă Icoana Maicii Domnului de la Krasna, iar credincioşii vin să se închine şi până la următorul hram să se convingă de sprijinul şi harul trimis de Maica Domnului prin cinstita Sa icoană.
“ Anul acesta, venind şi eu la baştină, ne marturiseşte Părintele Severian, am conslujit la slujba hramului împreună cu preoţii locului şi cu cei doi invitaţi de la Suceava - Preotul Consilier Eparhial al Eparhiei Sucevei si Radauţilor – Preotul Gheorghe Gostiuc si Preotul Profesor, director al Seminarului Teologic din Suceava – Preotul Silvestru Turca”. “ Aş vrea să remarc că soborul preotesc alcătuit din 16 preoţi a fost dirijat în timpul slujbei de către Părintele Gostiuc, nu doar pentru că el era oaspete din România, ci şi pentru că în timp ce învăţam noi la Seminar a avut o judecată dreapta şi cum se cade faţă de noi – cei din Bucovina şi pe bună dreptate se şi cădea ca Părintele Profesor să fie pus ca Protos la această slujbă de hram”.
Este foarte îmbucurător faptul că la această sărbătoare a hramului fiecare din preoţii invitaţi vine nu doar preotul şi preoteasa sau dascălul, ci vine şi un grup mai mic sau mai mare de credincioşi din parohia sa. Astfel, formând o adunare de nu mai puţin de 300 persoane prezente la serviciul divin, dar câte o dată se întâmplă să asiste la Sfânta Liturghie chiar şi 400-500 de credincioşi.
“ Sunt foarte bucuros de faptul că de când Părintele Nectarie e preot slujitor la Herţa, biserica este pastrată în bună ordine , pe alocuri înnoită, împodobită cu odoare de mare preţ, menţinută în curaţenie necesară”- mai adaugă Parintele.
Pe lângă biserică s-a reuşit să se înalţe şi o mică casuţă parohială pentru preot şi o sală praznicală – locaşuri ce erau absente , dar cel mai important este faptul că biserica, la sfintele slujbe, este neîncăpătoare, în ciuda faptului că alături este frumoasa mănăstire din dealul Bănceni unde credincioşii s-ar putea duce.Pe lângă mulţimea de credincioşi care vin la Sfânta Slujbă, biserica are şi un frumos cor de fete care cântă la fiecare rânduiala divină.
Ţin să mulţumesc domnului Igor Bezub, fiu duhovnicesc, ctitor şi enoriaş al bisericuţei noastre Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, care deja a doua oară s-a oferit să mă însoţească cu transport în deplasare la baştină şi mă bucură faptul el se simte bine în anturajul binecredincioşilor creştini ortodocşi-români din ţinutul Herţa.

Sa dea Bunul Dumnezeu ca Părintele Nectarie, cu acelaşi avânt cu care îşi desfăşoară actualmente activitatea la Herţa, să activeze pâna la ultima sa suflare…

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com