.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

sâmbătă, 27 martie 2010

Situatia spirituala si cea organizatorica in cadrul Protopopiatului de Chisinau


“Eu, intelepciunea, locuiesc impreuna cu prevederea si stapinesc stiinta si buna-chibzuiala”.
(Pilde 8,12)

In data de 23 martie 2010, la sediul Mitropoliei Moldovei a avut loc sedinta Protopopiatului de Chisinau. Sedinta a fost binecuvintata de I.P.S.Vladimir, care a fost prezent la aceasta adunare.
I.P.S.Vladimir a adus la cunostinta tuturor preotilor prezenti despre activitatile ce se desfasoara pe teren cu privire la inlaturarea problemei introducerii obiectului de studiu “Religia”, in scoala. Domnia Sa a accentuat ca “Mitropolia Moldovei sustine ideea unui referendum national in vederea solutionarii problemei date”. In acelasi context, Preotul Pavel Borsevschi a mentional ca “Asupra acestei idei s-a lucrat foarte mult timp, inca de pe cind Presedinte al tarii era dl.Mircea Snegur …Ar fi bine ca obiectul “Religia”sa fie obligatoriu pentru toti elevii si optional pentru parinti… In problema predarii acestui obiect in institutiile de invatamint e de dorit sa fie implicati nu doar preotii, ci si pedagogii imbisericiti…cu cunostinte in domeniu”.
Preotul Mihail Panas a tinut sa precizeze ca “Lucrarea istorica a dlui Valeriu Pasat , care se refera la situatia bisericii in perioada prigoanei comuniste , este o lucrare care mai mult lamureste situatia Bisericii pe din afara, dar nu exprima starea mult mai acuta a Bisericii din interior, in perioada de atunci”. De asemenea, unii preoti din protopopiat si-au aratat ingrijorarea ca nu cumva referendumul cu privire la introducerea Religiei in scoala sa fie umbrela unui mare interes politic ascuns la moment. O alta decizie ce s-a adus la cunostinta celor prezenti a fost crearea unei comisii de preoti si teologi care vor primi la testare, o data la 5 ani, preotii ce apartin Mitropoliei Moldovei. Discutia cu referire la pregatirea noilor candidati care, dupa finisarea studiilor teologice urmeaza a fi hirotoniti in treapta de diacon sau preot a stirnit polemica printre cei prezenti,deoarece astazi mai mult ca oricind avem nevoie nu doar de buni cunoscatori ai teologiei, ci si de adevarati traitori ai frumoaselor predici rostite de pe amvon, dupa exemplul Sfintilor Mucenici si ai Sfintilor Parinti cum sunt: Sfintii 3 Ierarhi - Vasilie, Grigorie si Ioan ,Sfintul Ioan de Kronstadt si de ce nu, Sfintii Martiri ai neamului nostrum ca: Parintele Ilarion Felea, Arsenie Boca sau Gheorghe Calciu si nu in ultimul rind , bine cunoscutul Mitropolit al Ardealului si marele teolog originar din Basarabia- I.P.S.Antonie Plamadeala. In acest context s-a amintit si despre rolul Scolilor Duminicale si a conlucrarii cu tineretul. Parintele Severian Gheras a subliniat ca “Astazi, cind tinerii au acces la foarte multa informatie spirituala, din diferite surse, probabil ca cea mai buna activitate misionara este exemplul vietii personale a fiecaruia dintre slujitorii Altarului”.
In discutia privind problema organizarii diferitor conferinte pe tematica religioasa, I.P.S.Vladimir si-a exprimat opinia, zicind ca acestea pot avea loc si fara prezenta obligatorie a Domniei Sale la fiecare conferinta. Preotul Severian Gheras, a confirmat cele spuse de I.P.S.Vladimir, dar a mai adaugat ca “Pentru inceput este necesara prezenta Preasfintitului la fiecare conferinta. Astfel acestea vor obtine veridicitate si atentie din partea credinciosilor, facindu-le sa fie cunoscute in toata tara, intrucit prin prezenta Domniei Sale deja se atrage mai multa atentie nu doar de catre credinciosi, ci si de catre presa, in general. Un exemplu ar fi conferinta cu tema “Sfintul Inchisorilor”, organizata la Drochia din initiativa Parintelui Protopop Pavel Vuluta si cu binecuvintarea Mitropolitului. La aceasta conferinta au participat toti preotii din Protopopiat,, impreuna cu preotesele lor si cite 2-3 enoriasi din parohie. A fost o conferinta nu doar interesanta, dar si utila pentru promovarea noilor Sfinti si Martiri ai Credintei Neamului nostru. Conferinta a fost tinuta de catre binecunoscutul apologet al ortodoxiei in zilele noastre -Arhimandritul Amfilohie Brinza, impreuna cu Parintele Vasilie Ciobanu. Pr.Amfilohie a fost bucuros sa vada demisolul Catedralei din Drochia plin de oameni.”.
Referitor la relatia Biserica – Stat , I.P.S.Vladimir a spus ca “Intotdeauna Mitropolia s-a straduit sa gaseasca repere comune cu conducerea statului, indiferent de apartenenta politica”. Astfel, anul acesta, din nou va fi adus Focul Haric de la Ierusalim de catre I.P.S.Vladimir insotit de 2 preoti si o suita de 9 persoane laice.

La incheierea sedintei, I.P.S.Vladimir i-a felicitat pe cei prezenti cu sosirea Sfintelor Sarbatori Pascale ce se apropie.

a consemnat Anna Casian, Facultatea de Jurnalism si Stiinte ale Comunicarii.

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com