.......................
Acasă............................... ........Galerie Foto ........................Galerie Video

miercuri, 3 martie 2010

Expozitia Porumbelul Pacii, 27.02.2010

La data de 27 februarie 2010, a avut loc Expozitia Republicana de Porumbei, care s-a desfasurat in incinta Casei Armatei din orasul Chisinau.
Aceasta expozitie a fost precedata de un maraton cu genericul “Porumbelul - simbolul pacii”, care s-a petrecut in mai multe scoli si licee din oras, copiii prezentind diferite desene si figurine ce reprezentau chipuri de porumbei. O astfel de expozitie in Chisinau nu s-a mai organizat de 11 ani si a avut loc odata cu comemorarea a 18 ani de la sfirsitul Razboiului de pe Nistru. Cu acest prilej au fost lasati sa zboare 386 de porumbei, caci acesta a fost numarul soldatilor care au murit la datorie in anul 1992.
La solemnitate au fost prezenti dl.Vitalie Marinuta – Ministrul Apararii al Republicii Moldova, dl. Dorin Chirtoaca – Primarul General al Orasului Chisinau, cel care a si taiat panglica impreuna cu Costica Babuc - cel mai mic columbofil, dind start sarbatorii, IPS. Vladimir – Mitropolit al Chisinaului si al Intregii Moldove, insotit de preotul Corneliu Dobrogeanu – capelanul Armatei, si de catre preotul Severian Gheras.
Parintele Severian este singurul preot, care detine la moment o gospodarie de porumbei si un bun cunoscator al acestei frumoase indeletniciri. Tot dumnealui a fost purtatorul de cuvint al I.P S. Vladimir la acest eveniment.
Totodata la aceasta sarbatoare s- amintit, ca a trecut un an de la trecerea in vesnicie a marelui poet Grigore Vieru si au fost recitate poezii ale Maestrului, poezii care cinta Mama, Patria, Pacea, Porumbelul.
Manifestarea a fost organizata din initiativa dlui Valeriu Dobrovolschi – presedintele Clubului Columbofililor din Republica Moldova, cu sprijinul dlui Anatol Babuc – colonel in rezerva si a dlui Nicolae Babuc – directorul liceului “George Meniuc”din Chisinau.
In calitate de oaspete, a fost prezent si presedintele clubului “Porumbelul Sportiv” din Ucraina – dl.Ioan Botnaras, care l-a decorat pe parintele Severian Gheras cu medalia de participant al expozitiei “Porumbelul – pasare a pacii, Kiev 2010”, in semn de apreciere si respect pentru mentinerea si implicarea sa in cresterea porumbeilor.
Copiii laureati ai concursului au fost premiati cu diplome, cit si cu premii - custi cu ieprui, colivii cu papagali. Columbofilii participanti la expozitie au fost mentionati in umratoarea ordine: 25 s-au cloasat pe locul 1, 25 – pe locul 2 si 25 pe locul 3. Tot cu diplome si medalii pentru calitatea pasarii au fost premiati si columbofilii care transmit pasiunea aceasta din tata in fiu. De asemenea, cu medalie au fost decorati inaltii demnitari de stat prezenti la sarbatoare, Mitropolitului Vladimir acordindui-se “Medalia pentru promovarea Pacii”. Primarul General al Capitalei in timp ce zburau porumbeii a fost “insemnat” de unul din porumbei ca semn de bun augur pentru intregul an.
A consemnat, Ana Casian.

0 comentarii:

 

Blog Template by YummyLolly.com